Založ si blog

O jednej platonickej láske…

Maťa mal len 14. Sedávali na lavičke, na jednom obyčajnom sídlisku, na obyčajnej lavičke, ktorá pre ňu začala mať čoraz väčší význam.  Chodila tam rada, veľmi dobre sa tam cítila, tí ľudia ju nepovažovali za sprostú, alebo detinskú. Aj keď… S odstupom času si uvedomuje, že to bol asi veľký vekový rozdiel.  V tom bloku býval aj Marek. Bol to v tej dobe asi 21 ročný, veľmi sympatický človek, ktorý ale uznával iné hodnoty a stretával sa s inými ľuďmi. Pre neho boli tie dve ešte len deti, a mal pravdu. No aj napriek tomu sa vždy pri nich zastavila prehodil pár slov. Potom nasadol do svojho malého autíčka a odfrčal sa baviť za ozajstnými kamarátmi, niekam do mesta, kde žil svoj skutočný život. Maťa pre nič iné nežila, len pre ten krátky okamih, ktorý sa každodenne opakoval. Len pre tých pár minút, aby videla Mareka ako oblečený, vychystaný prechádza okolo nich a prehodí s nimi pár slov. Celé leto sa tento rituál opakoval. Martina prežila svoju prvú platonickú lásku. Vedela, že spolu nikdy nebudú, vedela, že sa nikdy nebude môcť dotýkať jeho pier, ale aj tak o tom stále snívala. Chcela s tým chlapcom prežiť lásku, no vekový rozdiel a ich priority, priatelia a v neposlednom rade zdravý rozum im to nedovoľoval. Nikdy mu nepovedala, čo cíti, vedela, že je to zbytočné, že to proste navždy ostane tak krásne platonické ako na začiatku.

O dva roky na to, sa Maťa po prvý raz skutočne zamilovala, spoznala lásku, takisto aj jej úskalia. Jej prvý chlapec bol pre ňu úžasný. No vždy, keď stretla Mareka, hlas sa jej roztriasol a nedokázala premýšľať s čistou hlavou. Nestretávali sa často, no niekedy sa predsa len stretli, dali sa na chvíľu do reči, skoro tak isto krátko ako predtým… . O pár mesiacov na to, mu dala oznamko, a Marek povedal: ,, Aké pekné dievča z teba vyrástlo. “ Tieto slová ju veľmi potešili, pretože on bol pre ňu ešte stále taký istý krásavec ako predtým. Ale mala priateľa, a vedela, že toto sú len také frázy, aké hovorí babkina susedka na vnúčatá.

Opäť sa schyľovalo k letu, a Martina prežívala ťažké obdobie. Problémy s maturitami, ale aj s priateľom ju hnali do kúta, z ktorého nevedela ujsť, kde nenachádzala ani jedno petešenie. Bola na dnes, sklamaná z lásky, vlastne zo všetkých. Ukončila trápenie so svojim priateľom a rozhodla si užiť si leto.

Na jednej bytovej párty sa Marek dozvedel o tej platonickej láske. Začal nad tým uvažovať, veď ona už bude mať 18, ja som sa jej vážne páčil, je to pekné dievča, páči sa mi… A tak s pomocou mnohých nahováračiek sa spustil boj o jej srdce… Platonická láska sa premenila na pekný vzťah, kde vôbec nie je cítiť veľký vekový rozdiel. Na vzťah, v ktorom je Maťa konečne šťastná, s človekom, ktorý bol pre ňu niečo ako nedosiahnuteľný cieľ. Je to ako z rozprávky, a Martina sa aj tak cíti, no konečne je šťastná a má pri sebe človeka, ktorý si dokáže vážiť všetko, čo pre neho obetuje…

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1125x
Priemerná čítanosť článkov: 1125x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy